Henk Wijngaard werd op 13 juni 1946 geboren te Stadskanaal als zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat. Zijn jeugd speelde zich af in het Groningse Stadskanaal. Al vroeg in zijn jeugd speelde muziek een belangrijke rol zodat het niet vreemd was dat hij op zijn 14e verjaardag van zijn moeder een gitaar kreeg.
Er werd gitaarles gevolgd maar al snel ontdekte Henk dat dit niets voor hem was. Een kennis leerde hem een paar basisakkoorden zodat Henk zichzelf het gitaarspelen eigen maakte. Al snel begon Henk op te treden als zanger/gitarist in verschillende bandjes. Dat dit het begin zou zijn van een lange carrière, had niemand in die tijd kunnen voorzien.
Henk gaat varen op de koopvaardij als matroos maar verliest het muziek maken niet uit het oog. Nadat hij in het huwelijk treedt met zijn Trijn besluit Henk om aan wal een baan te gaan zoeken. Hij doet een tweejarige opleiding tot constructiebankwerker maar uiteindelijk kiest Henk Wijngaard voor de vrachtwagen en oefent hij het beroep uit van trucker. Hij speelt tussendoor in verschillende orkesten waaronder in zijn orkest The Road Stars en treedt op in allerlei bars en nachtclubs.
Tijdens één van zijn ritten op de vrachtwagen wordt hem gevraagd om Nederlandstalige truckers liedjes voor de chauffeurs te gaan schrijven. Henk Wijngaard ziet hier meteen iets in en gaat zich specialiseren in het schrijven van truckersongs. Een goede keuze zou later blijken want zijn eerste LP Zingende Wielen wordt een groot succes en de single ‘Met De Vlam In De Pijp’ wordt een dikke nummer één hit.
Hierna volgen de hitsuccessen elkaar snel op met de nummers als; “Ik heb mijn wagen volgeladen”, “Nachtrijder”, “Kilometervreters”, “Asfaltrocker”, “Containersong”, “Ik heb een truck als mijn woning” en “Als chauffeur ben ik geboren”.
Na deze enorme lijst van hits en het daarmee verbonden hectische leven wordt het tijd om even afstand van de showbizz te nemen. Henk kruipt weer achter het stuur van de vrachtwagen. Echter niet voor lang want na twee jaar ging het bij Henk toch weer kriebelen. Hij begon zijn fans te missen en de fans misten Henk.
Zijn comeback in 1988 was ongekend want Henk kwam binnen met een dijk van een hit met het nummer “Een sneeuwwitte bruidsjurk”. En weer werd hit na hit gescoord met titels zoals in 1990 “Hé Suzie (de bui is over)”, “Kijk uit, hier ben ik “, “Beun de Beunhaas”, “Zo, zoals je bent” en “Ik moet nog jaren mee”.
In augustus 2014 verrast Henk een ieder met wederom een grote hit. Het nieuwe album ‘Altijd Onderweg’ van Henk Wijngaard kwam binnen op plaats vier in de Album Top 100. Henk staat in de hitlijst tussen internationale artiesten als Eric Clapton, Coldplay en Stromae en laat The Common Linnets met Ilse de Lange achter zich.
‘Ik ben er nog steeds verbaasd en beduusd onder’, laat hij weten. De vorige keer dat de zanger in de hitlijst stond met een album is alweer even geleden: in 1981 met het album ‘Volle bak’. Dat album stond toen 28 weken in de Top 100.
2016 was het jaar van 70 – 50 – 40! Henk vierde zijn 70e verjaardag, 50 jaar getrouwd met zijn sympathieke echtgenote Trijn en zat 40 jaar in het artiestenvak. Naar aanleiding van deze bijzondere prestatie als artiest mocht hij uit handen van Adri-Jan Hoes, van Telstar Music, op zijn 40-jarig jubileumfeest, de Million Award in ontvangst nemen voor de verkoop van meer dan 1 miljoen geluid dragers, Cd’s, Lp’s, Singles en Cassettebandjes door ‘Telstar’. Tevens ontving hij een ‘Golden Telstar Award’ voor de verkoop van meer dan 15.000 exemplaren van ‘Zolang de Motor Draait’. Ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileumfeest is een prachtige jubileum CD-BOX, ‘Mijn Allergrootste Successen’ uitgebracht en twee mooie singles ‘Hoe Die Zomer Was’ en ‘Café de Hemel’.
Geïnspireerd door de wereld om zich heen zit Henk dus nog steeds vol met ideeën en krijgt hij het steeds weer voor elkaar om zijn fans en Nederland te verrassen met zijn songs en zijn vele optredens in binnen- en buitenland. Henk Wijngaard is tot op de dag van vandaag een zeer gewaardeerde artiest en is hij mede door zijn innemende karakter populair bij een breed publiek waarbij jong en oud voor de honderd procent genieten van zijn optreden.