Kraantje Pappie

Delen:

Kraantje Pappie (1986) is de artiestennaam van de Nederlandse rapper Alex van der Zouwen, die woont en werkt vanuit Groningen. De rapper brengt in 2008 zijn eerste mixtape uit met de titel Clubvoer Mixtape. Zijn debuutalbum Crane verschijnt in januari 2012. ‘Waar Is Kraan?’ is hierop zijn eerste single.

Kraantje Pappie woont en werkt in Groningen en is sinds een aantal jaren hard bezig om zichzelf omhoog te takelen naar het hoogste platform van rappend Nederland. Na het ontdekken van hiphop-muziek van RUN DMC en Bodycount gaat hij zelf experimenteren met rappen. Hij zet in 2008 zijn eerste stap met de release van zijn Clubvoer Mixtape, inclusief een uitverkochte release-party in Simplon in Groningen.

Crane

Zijn langverwachte officiële debuut komt in januari 2012 uit. De plaat Crane is volledig geproduceerd door het Drum-n-Bass collectief Noisia. De eerste single is ‘Waar Is Kraan?’. Kraantje Pappie gecombineerd met Noisia is een gouden greep, dit blijkt uit een succesvol en lovend ontvangen optreden tijdens Lowlands 2011. 3voor12 bekroont de show zelfs met een 8.

Crane II

Het album Crane II komt uit in maart 2014. Hiervan verschijnt ondermeer de single ‘Feesttent’ samen met MC Jiggy Dje. Het maken van Crane II is het eerste deel van Kraans afstudeerproject. Van der Zouwen is vijfdejaarsstudent aan de Academie van Popcultuur in Leeuwarden. De rapper combineert zijn carrière met zijn opleiding en besloot af te studeren op zichzelf.

Crane III

In 2016 verschijnt Crane III, het derde deel van de Crane-drieluik. Het duurt tot 2018 voor er nieuw werk van Kraantje verschijnt in de vorm van de single ‘Lil Craney’. Ook moet er in dat jaar een album uitkomen: Daddy

‘Daddy’

In 2018 sluit Kraantje zijn Crane reeks af. Hij gooit het over een andere boeg en doopt zichzelf om tot Daddy. Het album is veelzijdig en vol speelse beats en verrassende samenwerkingen.